Alkohol

Alkohol O tym, jak fatalne są skutki spożywania alkoholu nie trzeba nikogo uświadamiać. Niestety w kraju, gdzie sklep z możliwością zakupu alkoholu jest widoczny na każdym rogu ryzyko nałogu jest wyższe. Ciekawą teorię postawili badacze, którzy doszli do pewnych wniosków dotyczących wpływu alkoholu na mieszkańców różnych części Europy. Ustalono, iż mieszkańcy basenu morza Śródziemnego, rejonów Francji, Hiszpani, Włoch, Grecji są mniej podatni na negatywne skutki działania alkoholu. Nie mylmy tutaj pojęć, nie chodzi o szybkość upojenia alkoholowego, zachowania zaraz po spożyciu itd. Mowa tutaj jest typowo o kwestii zdrowia. Skąd to wynika? Pod lupę wzięto głównie sprawy odżywiania, przyjmowania witamin itd. Wywnioskowano, że dla mieszkańców Polski i krajów ościennych negatywny wpływ alkoholu jest znacznie wyższy.

Rolę tutaj odgrywają witaminy oraz składniki mineralne. Przy niedoborze tychże składników, negatywne skutki są znacznie mocniejsze. Alkohol bowiem wypłukuje minerały i obniża ich poziom, w szczególności zmniejszając poziom magnezu, cynku czy też litu. Przez to droga negatywnych substancji do naszego organizmu jest znacznie łatwiejsza. W związku z tym obywatele krajów, w których dieta bogata jest w różnego rodzaju witaminy, warzywa, owoce itd. mają większą odporność na zły wpływ alkoholu.

Zastanówmy się, czy spożywając alkohol pod tzw. „paluszki i chipsy” następnego dnia czujemy się dobrze. Czy na drugi dzień – po weselu, kiedy możemy zjeść dobre i wartościowe posiłki skutki i potocznie zwany kac nie jest mniejszy? Warto też zastosować domowe sposoby na kaca. Pamiętajmy zatem, że jeżeli już spożywamy alkohol zadbajmy o dobrą dietę, uzupełniajmy niedobory składników mineralnych, witamin. Możemy oczywiście suplementować pewne składniki, jednak najlepsze wchłanianie mają te naturalne, dlatego zdrowa porcja jedzenia, np. ryba, chude mięso, warzywa i owoce nie zastąpią nigdy tych w tabletkach.