Błonnik

Błonnik Jaką rolę odgrywa błonnik doskonale przedstawią badania Dr Burkitta, który dzięki doktorowi Aleksandrowi Walkerowi (biochemik) odkrył rolę jego w odżywianiu. Walker prowadził doświadczenia nad przyswajaniem przez organizm wapnia, poprzez badania wolontariuszy w więzieniu. Spostrzegł on, iż czarnoskórzy ludzie wydalają stolec co najmniej 2 razy dziennie i jest on około 3 razy obfitszy niż u ludzi białych. Doktor poszedł krok dalej i podał badanym koloryzujące pigułki. Wynik był zaskakujący bowiem u osób czarnoskórych wydalona została ona po blisko 9 godzinach, zaś w przypadku osób białych – bo około 27 godzinach. Wynik ten związany był właśnie z jedzeniem. Kuchnia białoskórych osób – biały chleb, żywność praktycznie bez błonnika, zaś czarnoskórzy ludzie otrzymywali swoje tradycyjne, bogate w celulozę jedzenie.

Ciekawe również były obserwacje związane z operacjami wyrostka, które wśród czarnoskórych osób były rzadkością. Podobny stan dotyczył również zaparć, których osoby czarnoskóre praktycznie nie znały i nie doświadczały.

Warto zatem dodać do diety odrobinę błonnika, bowiem już garść otrębów dziennie pozwoli zwiększyć jego zawartość w diecie. Błonnik doskonale też wpływa na obniżenie cholesterolu, dlatego warto włączyć go do diety, szczególnie że obecnie zawartość tłuszczu przy przeciętnej naszej diecie jest wyższa… Wszechobecne fast-foody, frytki i inne śmieciowe jedzenie zwiększa bowiem ryzyko powstawania cholesterolu.

Badania prowadzone w tamtych czasach potwierdziły, iż Afrykanie jedzą dziennie około 27 gram błonnika, z czego około 15,5 g pozyskiwane jest z ziarna zbóż, około 6 gram z warzyw, zaś około 5 gram z owoców.

Najlepsze źródła błonnika:
- śliwki suszone
- jabłka
- szpinak
- ziemniaki
- migdały
- śliwki świeże
- fasolka biała
- kukurydza
- groszek świeży
- czarna jagoda
- soczewica
- gruszka
- banan
- pomarańcza